Faceți căutări pe acest blog

Catedrala Metropolitana Sfanta Parascheva,Iasi


• Conducatorii Bisericilor din patru tari vor participa la Iasi la ceremoniile sarbatorii Sfantei Parascheva • Alaturi de Patriarhul Romaniei, la Iasi va mai fi prezent omologul sau din Ucraina si conducatorul religios al ortodocsilor din Cehia si Slovacia


Preafericitul Mitropolit Hristofor al Plaiurilor Cehiei si Slovaciei si Înalt Preasfintitul Antonie dinUcraina sunt cei mai de seama oaspeti ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, cu ocazia sarbatorii Sfantei Parascheva, care se va celebra pe 14 octombrie. Patriarhul Daniel si-a confirmat deja prezenta, dar deocamdata nu a fost stabilit momentul precis al sosirii acestuia la Iasi. Slujba de duminica viitoare va fi oficiata de un sobor de preoti condus de cei trei lideri religiosi ortodocsi mentionati mai sus. In ceea ce priveste programul evenimentelor organizate de Mitropolie, parintele arhimandrit Dosoftei Scheul a facut cateva precizari. Potrivit acestuia, pelerinajul la Sfanta va incepe de joi dimineata, fiind asteptata sosirea pelerinilor inca de miercuri seara. "Pentru ca Sfanta Parascheva cade in acest an duminica, in dimineata zilei de joi a saptamanii viitoare, la ora 6.30 vom citi Acatistul Sfantei Parascheva apoi vom inconjura catedrala si vom aseza moastele pentru inchinare", a declarat parintele Dosoftei. 



Sarbatoarea va avea loc la Iasi in prezenta unei parti din moastele Sfantului Cuvios Teofil de la Manastirea Kitaev, din apropiere de Lavra Pesterilor, Ucraina. Potrivit oficialilor Mitropoliei, vineri, 12 octombrie, vor fi facute doua primiri oficiale, una mai spre dimineata, la sosirea moastelor Cuviosului Teofil, si una dupa-amiaza, la sosirea delegatiei din Ucraina, condusa de  Înalt Preasfintitul Antonie. "Preafericitul Daniel va veni la hram insotit de Preafericitul Mitropolit Hristofor al Plaiurilor Cehiei si Slovaciei. Sambata (13 octombrie - n.r.) Preafericitul Daniel va oficia slujba de sfintire a unei biserici de la Flora, Parohia Intrarea Domnului in Ierusalim”, a completat parintele Dosoftei. Potrivit acestuia, pelerinii vor avea acelasi traseu ca in anii anteriori. Randul pelerinilor care vor sa se inchine la Sfanta va porni de pe Splai Bahlui si se va intinda pana la Mitropolie. Paza si ordinea vor fi asigurate de politisti si jandarmi.  


Este o cladire monumentala, de plan dreptunghiuluar, marcat la colturi de patru turle decrosate. Stilul arhitectonic este inspirat din forme tarzii ale Renasterii italiene, asemanator cu al vestitei biserici "Trinita del Monte", din Roma. Elementele decorative, atat in interior, cat si in exterior, sunt dominate de baroc.
Pictura s-a facut astfel incat sa creeze o consonanta cu stilul arhitectonic, iar pictorul Gheorghe Tattarascu a realizat aici una dintre culmile creatiei sale. Din anul 1889 a fost adusa, de la biserica Sf. Trei Ierarhi, racla cu cinstitele moaste ale Cuvioasei Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei. Catedrala mitropolitana are astfel trei sarbatori patronale in cursul anului: Inaltarea Domnului (2 februarie), Sf. Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie) si Sf. Cuvioasa Paraschiva (14 octombrie).




Rolul învăţătorului în comunitate

      Cadrul didactic a existat inca din cele mai vechi timpuri, luand diferite modalitati sau forme de destindere. Inca de atunci, invatamantul are un rol foarte important; acela de a prevedea viitorul; de a facilita adaptarea, de a forma oameni care să poată trăi în acord cu provocările timpului lor, care nu mai este nici secolul industrializării, nici copilăria informaţională, ci o societate care – nestăpînită cum trebuie – poate strivi prin mulţimea stimulilor.
       Pentru ca invatatorul sa aiba o influenta fasta asupra elevului, se necesita o relatie foarte stransa intre famile-parinti si invatator.
Dar acum, care este statutul noilor invatatori? Care sunt sansele viitorilor invatatori? Ce sperante are un tanar cu perspective in invatamant? Mai este un invatator rasplatit pentru munca depusa de-a lungul celor mai importanti ani din viata unui copil, unei persoane? Este rasplatit un tanar invatacel pentru efortul depus?........NU.....       Stim cu totii ca parerea romanilor cu privire la invatamantul romanesc lasa de dorit...la ce te poti astepta dupa cativa ani de munca? Dupa cativa ani in care singura preocupare a ta era atestatul profesional, proiectul didactic, examene...la un salariu mizer, din care nu iti poti permite un concediu, o vacanta...Ce sperante le ofera ministerul invatamantului acestor persoane? Doar ca trebuie sa traiasca cu speranta ca dupa cativa ani de munca, vor avea parte de respect si un salariu mai mare, in care grijile sa fie uitate.
Parerea mea este ca un cadru didactic participa activ la socializarea copilului si la formarea viitorului acestuia si de aceea cred ca ar trebui sa li se ofere mai mute sanse, mai multe sperante spre mai.
       Învăţătorul este cel care dăruieşte fiecărui om, la pornirea lui în drumul spre lumină, primele elemente, călăuzindu-i paşii spre marele titlu de ‚,OM’’. El este acela care modelează materialul cel mai de preţ –COPILUL- tinzând ca din fiecare bloc de marmură brută să realizeze o fiinţă înzestrată cu cele mai frumoase trăsături, un om care să înmănuncheze calităţile morale cele mai înalte.’’ (Dumitru Salade)
       Elevii trebuie ajutaţi să se cunoască, să muncească, să se pregătească pentru viaţă, fără a renunţa la autoritate.
Cheia cu care învăţătorul deschide poarta succesului în acţiunea educaţională este găsită atunci când învăţătorul se regăseşte în elevii săi.
Învăţătorul zilelor noastre trebuie să aparţină tipului activ-pozitiv care conduce, dirijează, informează, oferă, ajută, iubeşte, cooperează, admiră, aprobă, susţine, este un model
Sunt copii cuminţi sau neastâmpăraţi. Toţi au nevoie de iubire, de atenţie, de tandreţe şi, spre disperarea noastră de timp.
Succesul sau insuccesul lor depinde de timpul pe care îl acordăm pentru preocupările sale legate de şcoală dar şi de petrecerea timpului liber. Copiii nu cer prea mult dar insistă să fim prezenţi în viaţa lor, să le dăruim bucurie, prietenie, sinceritate.
       Personalitatea învăţătorului este o configuraţie cu lumini puternice, dar şi cu inerente umbre, apărând ca o veritabilă orchestraţie.
Pentru a conduce elevul acestor vremuri către maturitate este nevoie de multă înţelepciune. bine.

Scoala altfel...

Ministerul Educatiei a hotarat, in premiera pentru Romania, ca in perioada 2-6 aprilie 2012, ca in scoli sa se desfasoare programul "Scoala altfel".

Este un program dedicat activitatilor educative extracuriculare si extrascolare, principalul obiectiv al acestuia fiind implicarea elevilor si a profesorilor in activitati de educatie non-formala, care sa puna in valoare talentele, preocuparile extrascolare si competentele elevilor, in domenii cat mai diverse si interesante
Am petrecut cateva zile într-o ambianţă veselă, dinamică, în compania unor elevi foarte ambiţioşi, dornici de a arăta de ce sunt în stare să facă pentru a arata ce lucruri minunate pot sa faca. Proiectul Şcoala Altfelne-a dovedit încă o dată că ingredientele necesare pentru un eveniment reuşit sunt: creativitate, implicare, muncă de echipă şi mult, mult sufle.
http://pnechiforalexandra.blogspot.com/2012/02/your-slideshow-title-slideshow.html

saptamana ,,scoala altfel''

http://tripwow.tripadvisor.com/tripwow/ta-044c-02d4-c35d?at=1#.T0ttGgOS-As.blogger

Catelusul jucaus

traditi si obiceiuri de anul nou

În săptămâna dintre Crăciun şi Anul Nou, în satele româneşti, cete de flăcăi se pregătesc pentru 'urat', respectând datinile şi obiceiurile din timpul sărbătorilor de iarnă. În ajunul Noului An, pe înserat, îşi fac apariţia 'mascaţii'. În satele bucovinene se obişnuieşte ca mascaţii să umble în ceată, care reuneşte personaje mascate: ursul, capra, căiuţii, cerbii, urâţii, frumoşii, dracii, doctorii, ursarii, bunghierii etc. După lăsarea serii, ceata cea mare se fărâmiţează iar grupurile rezultate încep să meargă din casă în casă, până la răsăritul soarelui, atunci când Anul Nou îşi intră în drepturi.

Umblatul cu Capra ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. Măştile care evocă la Vicleim personaje biblice sunt înlocuite aici de masca unui singur animal, al cărui nume variază de la o regiune la alta: cerb în Hunedoara, capră sau ţurcă în Moldova şi Ardeal, boriţă (de la bour) în Transilvania de sud. În Muntenia şi Oltenia, capra este denumită 'brezaia' (din cauza înfăţişării pestriţe a măştii) şi obiceiul se practică mai ales de Anul Nou.

Capra se alcătuieşte dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră, care se înveleşte cu hârtie roşie, peste care se pune o altă hârtie, neagră, mărunt tăiată şi încreţită sau se lipeşte o piele subţire cu păr pe ea.

Un alt obicei, cel al umblatului cu Ursul, este întâlnit doar în Moldova, de Anul Nou. Ursul este întruchipat de un flăcău purtând pe cap şi umeri blana unui animal ucis, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roşii. Masca este condusă de un 'Ursar', este însoţită de muzicanţi şi urmată adesea de un întreg alai de personaje (printre care se poate afla un copil în rolul 'puiului de urs'). Aţâţată de ursar, în răpăitul tobelor sau pe melodia fluierului şi ajutată de un ciomag, masca mormăie şi imită paşii legănaţi şi sacadaţi ai ursului, izbind puternic pământul cu tălpile.

De Anul Nou, un loc aparte îl ocupă colindatul şi cetele de colindători care, după ce fac urări de sănătate, belşug, bucurie etc., primesc în dar colaci, vin, cârnaţi şi uneori bani.

Strigatul peste sat este ceremonialul nocturn al cetelor de feciori pentru judecarea publică a celor care au încălcat regulile comunităţii. Cocoţaţi pe dealuri, movile, copaci sau acoperişuri, ei 'biciuiesc' prin versuri sau înjurături fetele bătrâne, flăcăii tomnatici, babele care fac farmece şi descântece, bărbaţii care îşi lasă nevestele, leneşii, hoţii sau beţivii. Acest dialog este aşteptat de întreaga comunitate, încheindu-se cu formula 'Cele rele să se spele, cele bune să se adune!'. Pentru curăţarea relelor şi alungarea spiritelor rele, obiceiul este însoţit de aprinderea focurilor.

În prima zi a noului an, de Sfântul Vasile, se crede că cerurile se deschid, că rugăciunile sunt ascultate şi că animalele vorbesc cu glas omenesc. Tot atunci se merge cu 'Pluguşorul' şi cu 'Sorcova', obiceiuri ce invocă prosperitatea şi belşugul pentru gospodăria celui care primeşte colindătorii. Se spune că cei care nu primesc cetele de colindători vor avea necazuri şi sărăcie în anul ce vine.